Huomio sisäilmaan!
Hyvä sisäilma on itsestään selvä asia – vai onko? Vietämme ison ajastamme sisäilmassa, joko kotona tai töissä. Sisäilmanmerkitystä ei tule useinkaan arjessa pohdittua. Sen kun olettaa olevankunnossa. Hyvä sisäilma onkin terveyden ja hyvinvointimme kannalta tärkeä.
Hyvä sisäilma on itsestään selvä asia – vai onko? Vietämme ison ajastamme sisäilmassa, joko kotona tai töissä. Sisäilman merkitystä ei tule useinkaan arjessa pohdittua. Sen kun olettaa olevan kunnossa. Hyvä sisäilma on terveyden ja hyvinvointimme kannalta tärkeä. Samalla se on myös iso osa sisätilaympäristömme viihtyisyyttä, oli sitten kysekodistamme ja työpaikastamme.
Sisäilmaan vaikuttavat monet seikat
Laadukas sisäilma koostuu eri osatekijöistä. Epäpuhtauksien lähteitä ovat mm. liikenne, teollisuus, tupakointi, maaperä jakasvillisuus, rakennus- ja sisustusmateriaalit, lemmikkieläimet sekä ihmisetitse. Ihmisten itsensä tuottamia epäpuhtauksia syntyy lähinnä ruuanlaiton,kotitalouskemikaalien käytön sekä kynttilöiden ja puun polton yhteydessä (THL).
Puhtia vai pakkia sisäilmasta
Puhdas ja raikas sisäilma tukevattoimintakykyä, terveyttä ja oppimista. Kääntäen epäpuhdas sisäilma vaikuttaa negatiivisesti jaksamiseen sekä heikentää tutkitusti keskittymis- ja oppimiskykyä sekä muita kongnitiivisia kyvykkyyksiä. THL:n mukaan joihinkin sisäilman haittatekijöihin liittyy suurentunut sairastumisen riski. Näitätekijöitä voivat olla mm. ulkoa sisätiloihin kulkeutuvat hiukkasmaiset ilmansaasteet, tupakansavu, radon ja rakennustenkosteusvauriot.
Mistä tietää sisäilman laadun?
Toimittamiemme ratkaisujen avulla Asiakkaammeovat tutkineet esimerkiksi sisäilman laatua, jolloin asunnon tai muun sisätilan ilman tulee olla puhdasta, eivätkä lämpötila, kosteus, ilmanvaihtotai muut vastaavat tekijät saa aiheuttaa terveyshaittaa asunnossa taisisätilassa oleskeleville (Terveydensuojelulaki (763/94) 26 §).
Hyvä tapa päästä asian seuraamisessa alkuun on varustaa tila sisäilmaa mittaavilla IoT- antureilla. Antureilla mitataan kohteiden ilman lämpötilaa, suhteellista kosteutta, hiilidioksidipitoisuutta, pienhiukkasten määriä sekä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuutta. Ulko- ja sisäilman välisen paine-eron seurannalla voidaan varmistaailmastoinnin oikea toiminta.
Käyttöönotto on helppoa ja investoinnit ovat pieniä. Anturit eivät tarvitse erillistä sähkönsyöttöä, joten kalliitakaapelointeja tms. ei tarvita. Sisäilman tilaa voi seurata selainpohjaisella käyttöliittymälläja mittaustiedot voi haluttaessa siirtää jatkojalostettavaksi.
Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että sisäilman laatu on tiedossa jatkuvasti.